注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

【型男索女】

 
 
 

日志

 
 

广州网友发帖控诉北方方言侵占本地报纸  

2007-01-12 16:30:11|  分类: 娱乐 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

“维尼仔”论坛原贴:

主题:北方方言占广州报纸,大家找出发上黎,齐手捍卫粤语尊严!

作者:winnie_pooh(维尼仔)

现在一打开广州任何一份报纸,大堆大堆的北方方言,随眼可见!政府叫我地唔好讲广州话,但所有报纸大行期道报道的说话都是北方土话!点解?点解可以甘唔公平的?原因好简单,你可以入各大报纸的办公室睇下,有几多广州人,有几多外省人!甘多外省人聚集的报社能不说北方土话吗?你又仔细睇睇报纸每一个投稿人,有几多系广州人,能不说北方土话吗?我唔系歧视,但距地唔系广州人,根本唔知道广州的文化背景,历史,习惯,就在乱批评一通唉,见到广州而家甘,真系好心痛!

例:有次陈SIR读报,讲到外省人写的一篇新闻,批评广州人的风俗,系多余,系无谓。多谢陈SIR为我地广州人平反。陈SIR话:真好笑,我地广州人规矩的风俗的几百年过黎,而家比D外省人弹到一文不直!唔该各位唔熟识广州文化的人,高抬贵手,尊重一下我地的本地文化!

再例:陈SIR读报,讲到外省人写的一标题“扎堆”。陈SIR即刻无奈甘讲,点解叫我地唔好讲广州话推普,但外省人就可以写土话,上报纸仲大大只标题啊?我地广州人的方言叫“埋堆”,点解要写“扎堆”啊?真系距地北方人先睇得明的野,大大只字出现在广州报纸,真系可悲可悲!

其实以前我在广州净系睇香港无线咖咋,因为同声同气啊吗!好彩呢几年广州电视台,可以顾我地广州人的感受,比陈SIR做节目!等广州人讲返广州人,条气真系顺晒!但好无耐,G4一个讲广州话,一个讲普通话,我真系好唔明,广州人都识讲普通话咖!点解唔可以比D机会广州人,做返广州人的新闻呢?其实好多广州人都怀财不遇咖!

我真系好惊广州的各大媒体会一步一步比人蚕食,到那时候我地广州人就要读懂北方土话,忘记广州方言咖啦!唉,心如止水,心比外面冷空气更冷!

--------

生系广州人,死系广州鬼,要讲煲冬瓜,做鬼都唔济!

作为80年代的广州人,要齐心合力,讲好广州话,抵制煲冬瓜,坚决捍卫我地粤语尊严,做一个以广州话为傲的广州人!

广州人讲话要讲广州话;食饭饮茶要去广州酒家;买衫买野要帮衬广百;坐车就要坐广州人的广骏车。

  评论这张
 
阅读(665)| 评论(13)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017